dari mata turun ke hati….

dari mata turun ke hati.. haha ayat xleh tahan … dah macam orang bercinta lak bunyinya.. hehe memang tengah bercinta ni.. bercinta ngan mr demingku.. huhu…

sebenarnya nak citer pasal mata bukan hati mana2 yang dah kena curik okehh… 2 minggu bulan ni mmg lieza panggil bulan sakit.. start dari liza lar ni… dari batuk demam.. pastu ngan miss lana batuk teruk n mr deming yang demam n then mata dia plak yang merah… tapi tu semua anggap dugaan yang Allah S.W.T bagi untuk mengguatkan lagi kami sekeluarga menempuh hari2 mendatang… eceeeewahhhhh….

Start dari Mr deming yang sakit mata macam terpanggil lak nak wat entry ni… terus search okehhh.. untuk penjagaan mata.. owwwwhhh jangan dibuat main ngan mata ni.. ni info yang bagus gak untuk kita yang seharian dok ngadap kat komputer…

Semasa menggunakan komputer… kopipes dari http://www.infosihat.gov.my/penyakit/Remaja/PENJAGAANMATA.php

■Ambil masa untuk rehatkan mata anda. Alihkan pandangan dari skrin dan pandanglah objek lain selama 10 saat bagi setiap 10 minit
■Lakukan pertukaran posisi bekerja. Lakukan pergerakan di kawasan sekeliling sekurang-kurangnya 2 jam selepas menggunakan komputer. Ia dapat merehatkan mata dan badan anda
■Kelipkan mata anda! Kurang berkelip boleh mengurangkan air mata bagi melincirkan mata, yang mana menyebabkan mata kering dan tidak selesa. Anda digalakkan untuk menggunakan ubat titis air mata tiruan sekiranya anda menggunakan komputer dalam jangka masa yang lama
■Lakukan aktiviti regangan dan meluruskan badan. Kedudukan yang baik membantu menghalang kesakitan di bahagian otot leher dan belakang badan
■Ubah kedudukan monitor komputer anda. Monitor perlu berada di kedudukan 20 hingga 30 inci daripada mata anda, lebih kurang ½ depa
■Ubah kedudukan papan kekunci (keyboard). Letakkan papan kekunci di hadapan monitor
■Jika perlu, pakai cermin mata yang bersesuaian. Jika anda memakai cermin mata atau kanta lekap pastikan cahaya mencukupi bagi membantu anda menggunakan komputer

jangan lupa bt hokehhh… moral nya.. jangan tutup lampu masa waktu rehat yer lepas ni .. ekeke next ingat nak buat pemakanan untuk mata lak

Advertisements

2 Komen (+add yours?)

  1. mekchu
    Feb 11, 2011 @ 10:56:48

    tu la… asyik ngadap pc yoo.. tp sebaik sue ni jenis cecah je vontot kat kosi dah kena bangun carik technican.. cecah lagi vontot nak tgk pc, dpt call & bangun balik dari kosi.. penat2 dok operasi ni ado gak bagus nye kan…

    Balas

  2. lieza78
    Feb 11, 2011 @ 11:14:12

    mekchu: tu ar.. dah nasihat.. komited bonar kadang xmakan.. puas dah advice.. xmaun deh do.. ni ado dia kato nak tukar lak xmau dok operasi kato eh.. ekekeke

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: